15. okt. 2009

OSEBNOST SLOUGHIJA

Na tej sliki sem stara štiri mesece in počasi odraščam. No, moja lastnica pravi, da rastem vidno, iz dneva v dan. Mislim, da je zdaj čas, da napišem nekaj o mojem karatkerju:


Sloughi je pes, ki potrebuje veliko daljše obdobje z materjo v leglu, kot večina drugih psov. V obdobju socializacije je dobro, da se sreča s čim več različnimi ljudmi in da so ta srečanja pozitivna in prijetna. Tudi različni zvoki, šumi, poki, s katerimi se bo srečal v mladosti, bodo kasneje le okrepili njegovo samozavest. Če bo za to prikrajšan, se lahko razvije v boječega, plahega in sramežljivega psa.

Ko odrastejo, so sloughiji zelo prijetni spremljevalci. Ponavadi si izberejo enega gospodarja ali člane družine, ki mu/ji sledijo, zaupajo in poiščejo zavetje, če ga potrebujejo. Če so v hiši prisotna močna negativna čustva, kot so jeza, strah, prezir, bo sloughi prvi, ki jih bo občutil, saj velja za zelo občutljivo pasmo. Ne bodimo presenečeni, če bo dobil rano na želodcu ali začel odklanjati dnevne obroke hrane. Sloughi je pes, ki potrebuje varen, umirjen in ljubeč dom.

Sloughiji niso zlati prinašalci. So individualisti, ki znajo razmišljati, a ne tako, kot ponavadi želi ali pričakuje od njega njegov gospodar. Oni nam ne bodo ustregli zato, ker mi tako hočemo, ampak zato, ker si oni to želijo. Znajo biti trmasti in zlahka 'preberejo' gospodarja in z njim začnejo manipulirati. Lastnik jim mora pokazati, kaj misli in pri tem mora biti vztrajen in konsistenten.

Potrebujejo veliko gibanja. To ne pomeni, da potrebujejo desetine kilometrov teka ob kolesu, bolj rabijo igro, sprostitev, lovljenje z drugimi psmi, igro. Če je vsega naštetega premalo, se začnejo dolgočasiti. In potem začno z razdejanjem - s kopanjem lukenj na vrtu, z uničevanjem pohištva, z napadom na oblazinjeno pohištvo.Sloughiji so doma umirjeni, ne lajajo veliko in ne lajajo pogosto. Do tujcev so nezaupljivi in previdni, vendar se ob prisotnosti lastnika sprostijo in se pustijo božati in razvajati.

Sloughi si izbere družino in družina si izbere njega. In tako je potem za vse življenje. Sloughiji težko prenašajo spremembe okolja, kaj šele spremembe lastnikov.

So zelo čuječi in opazijo vse in vsakogar.