5. apr. 2010

COURSING

Danes je ponedeljek. Deževen dan in moji gospodarji so bili doma. Nekaj čudno so se obnašali do mene, me božali in pripravljali na nekaj velikega. Malo čez poldne smo se vkrcali v avto, ki nam je vsem skupaj kar malo premajhen. No, vseeno vedno pridemo, kamor se odpravimo. Tokrat na Dolenjsko, do vasice Žaga pri Velikih Laščah. Ja, napotek organizatorjev je bil zelo jasen, moja dva odrasla gospodarja tudi zelo samozavestna, oznake na slovemnskih cestah pa so jima dale kar nekaj opravka, za nas vožene, pa nekaj kilometrov več vožnje po ovinkastih dolenjskih cestah. Gospodarica je bila celo v telefonski navezi z njeno sestro, ki nas je usmerjala, pa levo, zdaj desno, ko pridete do une vasi skoraj naravnost, ji je sproti razlagala, ko je sedela v domačem kavču z zemljevidmo na kolenih.

Končno nam je po dobre pol ure iskanja uspelo in zagledali smo čudovit travnik, na njem  pa same hrte, velike, srednje in male, stare in mlade, ki so z velikim veseljem letali, oz. tekli in šrintali za neko hitro premikajočo se stvarjo. Nekateri so šibali na vso moč (kot bi rekli športniki), drugi so se sprehodili (kot se ponavadi sprehajajo upokojenci), tretji so se lovili (kot se lovijo majhni otroci), eden pa se je celo poškodoval (kot na letošnji zimski olimpiadi Petra Majdič).

Jaz sem vse skupaj nekaj časa opazovala, ko pa sem prišla na vsrto, se mi je celotna slika popolnoma zbistrila. Coursing je tek, kjer loviš hitro premikajočo se stvar, ki pa te heca in venomer spreminja smer. Hitrost v ovinkuh je res huda, lovljenje pa zabavno in predstavlja pravi užitek. Zame je bilo to danes prvič. So mi lastniki rekli, da je to le trening. Jaz pa sem uživala in grozno zavidala odraslim kolegom, ki so lahko tekli dvakrat. Ooo, bom tudi jaz kmalu.

Toliko o mojih vtisih. Zdaj pa morda še bolj strokovno o coursingu. Povzemam kar članek Andreje Novak, ki si ga lahko v celoti preberete tukaj, http://www.hrti.si/coursing/lure.html, če pa se vam to ne da, berite naprej. Za vas sem izbrala ključno:

Predstavitev coursinga - po slovensko bi lahko temu rekli tek čez drn in strn, lahko enačimo z zgodovino nastanka in razvoja različnih pasem hrtov. Da bi razumeli nastanek, razvoj in bistvo coursinga moramo poznati zgodovino hrtov.Hrti so psi vzrejeni za hitrost. Njihova zgradba telesa je specifična - so visoki, dolgi, suhi, gibčni, tekaški psi z aerodinamično zgradbo; za svojim plenom letijo kot puščice. So plod tisočletne načrtne vzreje, ki je bila v preteklosti na enako visoki ravni, kot je danes. Nekateri izmed njih so bližnji sorodniki prvinskih psov (pratipski psi), kot sta ibiški in faraonski pes. Salukija in sloughija so tam že pred 5000 leti načrtno vzrejali za to, da bi lahko dohitevala puščavske gazele in jih gonila do izčrpanosti.
Današnji coursing je šport, ki ime starodavne korenine v lovskih igrah in pogonih z pasmami psov, ki so lovili bolj z vidom kot z vohom. Coursing je eden najstarejših lovskih športov, potrditev nam dajejo 4000 let stare slike v egipčanskih grobnicah, ki prikazujejo coursing z dolgonogimi psimi s pokončnimi in spuščenimi ušesi. Kjerkoli so imeli ljudje dostop do konj in odprtega prostora se je coursing med lovci razvil v pomemben šport, ki je bil rezerviran samo za pripadnike plemstva in modre krvi.


Danes se za tekmovanja v coursingu uporablja umetna vaba (plastična vrečka, trakovi), ki je navezana na vrv, ki jo vleče mašina. Od tu izhaja tudi izraz "lure coursing", ki v angleškem jeziku pomeni "vaba na dolgi vrvi". Predvsem američani in angleško govoreča področja uporabljajo izraz "lure coursing", beseda "coursing" je rezervirana za lov na žive živali - predvsem zajce in kojote.

Tekmovanj v coursingu se danes udeležujejo ljubitelji in lastniki hrtov in psov, ki spadajo v tako imenovano "hound" skupino. Ta tekmovanja potekajo strogo na amaterski in ljubiteljski ravni in tako na tekmovanjih srečamo poleg vseh pasem hrtov tudi rodezijske grebenarje, basenjije, faraonske in siciljanske hrte, medtem ko so treningi coursinga odprti za vse pasme psov, pa tudi križanci so vse pogostejši obiskovalci.

Naprava za coursing je sestavjena iz vabe, ki je privezana na dolgo vrv (dolžina coursinga je lahko tudi 800 m) razporejeno med posameznimi okroglimi vodili (pullyji) s katerimi izdelamo cik cak progo - menjavo smeri in s tem posnemamo naravno gibanje preganjanega zajca.
Coursing je šport, kjer se sprostita tako človek kot pes. Je šport, ki se ga lahko izvaja samo v naravi, na odprtem prostoru, kjer nisi utesnjen med stenami. V Sloveniji smo s pripravo pravilnika o coursingu storili prvi korak k priljubljenosti tega športa. Z možnostjo podeljevanja licenc, se bodo lahko bolj zagreti privrženci te športne discipline udeležili tekmovanj tudi v tujini.

Coursing je način prijetnega druženja ljubiteljev in lastnikov psov v naravi, hkrati pa omogoča, da se hrti sprostijo v svoji prvotni nalogi - v lovu, kjer v polnem diru pokažejo vso svojo lepoto in lovsko znanje.

5 komentarjev:

هيثم فتحي pravi ...

شركة تخزين اثاث بالرياض
شركة الصفرات لكشف التسربات
شركة نقل اثاث بالرياض
شركة تنظيف فلل بالرياض
شركة تخزين عفش بالرياض
شركة نقل عفش بالرياض
شركة تنظيف موكيت بالرياض
شركة تنظيف مجالس بالرياض
شركة تنظيف شقق بالرياض
شركة تنظيف منازل بالرياض

هيثم فتحي pravi ...

شركة تنظيف بيارات بالرياض
شركة الصفرات لرش المبيدات
شركة الصفرات لمكافحة الحشرات
شركة عزل خزانات بالرياض

شركة الصفرات لتسليك المجاري
شركة الصفرات لتنظيف الخزانات

شركة تنظيف بالدمام شركة تاج pravi ...

شركة مكافحة النمل الابيض بالاحساء

شركة مكافحة النمل الابيض بالخبر

شركة مكافحة النمل الابيض بسيهات

شركة رش مبيدات بالدمام

شركة مكافحة النمل الابيض براس تنورة

شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف

شركة كشف تسربات المياه بالقطيف

شركة تنظيف بالقطيف

شركة تنظيف شقق بالقطيف

شركة تنظيف فلل بالقطيف

شركة تنظيف منازل بالقطيف

شركة تسليك مجارى بالقطيف

شركة تنظيف بيوت بالخبر

شركة تنظيف بالدمام شركة تاج pravi ...

شركة تاج المثالية للتنظيف بالدمام

شركة عزل اسطح بالدمام

شركة مكافحة حشرات بالجبيل

شركة مكافحة النمل الابيض بالجبيل

شركة تنظيف منازل بالجبيل

شركة تنظيف فلل بالجبيل

شركة تنظيف شقق بالجبيل

شركة تنظيف سجاد بالجبيل

شركة المثالية للتنظيف بالدمام والخبر

شركة كشف تسربات المياه بالجبيل

شركة مكافحة حشرات بالجبيل

شركة مكافحة حشرات بالاحساءشركة كشف تسربات المياه بالدمام

شركة كشف تسربات المياه بالخبر

شركة المثالية لتنظيف pravi ...

شركة قمة الدقة للخدمات المنزلية
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالظهران
شركة مكافحة الصراصير بالدمام
شركة مكافحة الصراصير بالخبر
شركة مكافحة الصراصير بالظهران
شركة مكافحة الفئران بالدمام
شركة مكافحة الفئران بالخبر
شركة مكافحة الفئران بالظهران
شركة مكافحة النمل بالدمام
شركة مكافحة النمل بالخبر
شركة مكافحة النمل بالظهران
شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام
شركة مكافحة النمل الابيض بالخبر